Potser ja sabeu que de tota l’aigua que hi ha al planeta on vivim el 97’6% és salada i només el 2,4% és dolça. L’escassetat d’aigua doncs és el motiu principal que ens porta a donar-li voltes a com aprofitar-la més i millor; o dit d’una altra manera, a honrar-la fins a l’infinit. Per això activem el taller “Fem un filtre per recuperar l’aigua de la rentadora” a la Guingueta de l’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc, al barri del Poble Sec de Barcelona, com un reclam molt pràctic pel veïnat i entitats interessades que en el fons vol portar-nos al fons de la qüestió que és la possibilitat de regenerar l’aigua. I ho fem des del projecte NETinGreen amb la implicació de tres entitats que apostem per les transformacions ecosocials a la ciutat: la Fàbric@, Som la Clau i la Coberta Verda Balcells.

Com mostra el cartell amb una rentadora i els 50 litres aproximats d’aigua que utilitza passada per un biofiltre les coses poden començar a canviar veritablement. Però com? La solució que donem a conèixer és un sistema de filtració d’aigua de rentar fent servir les anomenades “Solucions Basades en la Natura” (SbN) que fa molt de temps que es fan servir arreu del món. La novetat d’aquest projecte radica potser en què les validem també per l’ús a la ciutat en espais diversos per obtenir aigua pel reg de les plantes, de l’hort urbà o de qualsevol espai verd que tinguem a l’abast. Donar una segona vida a l’aigua de la nostra rentadora és un canvi de xip que ens obre la possibilitat de ser agents actives en l’ús de l’aigua pel fet d’empoderar-nos en gestionar aquest recurs hídric; res de víctimes de l’escassetat d’aigua o del tipus de gestió que se’n fa actualment.
Honorem l’aigua com a pràctica ecofeminista
Les quatre dones de la foto composem l’equip interdisciplinar de NETinGreen i formen part d’aquestes tres entitats (pre)ocupades per l’aigua a la ciutat. La nostra intenció és qüestionar, revertir i regenerar la nostra relació amb l’aigua com a via per superar la “sequera mental” que ens paralitza i estem de-mostrant com portar-ho a la pràctica. Som conscients que des de la tasca específica que desenvolupem per separat no és suficient i per això ens ajuntem amb tot el coneixement i habilitats acumulades per fer més força i arribar més lluny a favor de l’aigua que és el mateix que dir a favor de la vida. L’ecofeminisme és doncs el plantejament i la pràctica que ens mou i que permet aplegar el respecte pels sabers d’abans i els d’ara de manera pràctica com sempre ho hem fet les dones arreu del món. I per això un gest tant ancestral com honorar l’aigua és l’inici del taller demostratiu que reproduïm a continuació.
“Des de l’aigua emergissin possibilitats d’anar més enllà” Això no és només una reflexió sorgida de l’impacte de les darreres inundacions que han marcat la vida de moltes persones i també l’inici d’una altra època, aquella on mirar al cel ja no és només un acte poètic sinó de supervivència d’espècie. I des de tota aquesta turbulència del moment present emergís la possibilitat d’honrar l’AIGUA com a element de VIDA ... i també de MORT. I ho farem atenent a la seua capacitat de regeneració i, alhora, regeneradora d’allò decaigut, fent confluir trajectes provinents de diverses fonts de coneixement”.
Demostrem com regenerar l’aigua és fàcil i útil.
Passar a l’acció és l’altra especialitat que ens caracteritza i les fotos que veieu a continuació il·lustren el procés demostratiu del taller que parteix del reconeixement del que anomenem “Cicle HidroSocial de l’Aigua” (CHA) que no és el dibuix que recordem de l’escola on sembla que l’aigua sempre fa el mateix camí d’evaporació, condensació, precipitació, infiltració i escorrentia i sembla inesgotable; sinó que el CHA mostra la gran influència humana en aquest des de la pròpia gestió de l’aigua i com històricament hem estat alterant el cicle. La bona noticia és que sabent quin són els límits planetaris i en quin punt estem de superar-los (segons els indicadors de salut planetària del Centre de Resiliència d’Estocolm) descobrim que en gran part és cosa nostra revertir el procés degeneratiu on ens trobem com a humanitat i com a planeta i fer-ho des de la regeneració.
El sistema dissenyat que mostrem no consumeix energia, permet la circularitat de nutrients i té un baix cost tant d’implantació com de manteniment. Què més volem amb tots els beneficis que comporta ! Senzillament es tracta d’observar com funciona la natura i reproduir-ho de la millor manera per potenciar la biodiversitat urbana des de casa nostra.
Aquestes fotografies del taller mostren els elements necessaris i la manera de reproduir l’ecosistema natural que permet regenerar l’aigua amb dos espais diferenciats: una zona de biojardinera on vam plantar papirus i canyes i una zona d’estany com a espai amb l’aigua ja filtrada adequat per plantes com la cua de rabosa i la llentia d’aigua. Tot i que n’hi ha moltes altres plantes possibles depenent de l’any com per exemple a la primavera, quan tenim previst fer la segona part de la demostració, incorporarem plantes de temporada com els lliris grocs i nenúfars.
Els conceptes amb els que ens presentem i demostrem que la regeneració de l’aigua
no només és possible sinó què és fàcil són els següents
i permeten entendre com regenerar la nostra relació amb l’element que permet la vida:
- Regeneració,
- aigües grises,
- aigua regenerada,
- qualitat de l’aigua,
- biojardinera,
- comunitat hídrica,
- hidratació del paisatge, i,
- la comunitat Cicle Hidrosocial de l’Aigua
*Si esteu interessades en un taller demostratiu poseu posar-vos en contacte amb Som la Clau al correu: info@somlaclau.org
Escribir comentario