La manera com ens organitzem les persones, els animals i altres espècies potser no és tant diferent com pensem. Hi ha uns patrons orgànics comuns que integrem i emergeixen quan no (im)posem filtres mentals o quan no volem (im)posar-nos per sobre de les altres espècies.
"Hi ha similituds entre molts fenòmens de la natura com
l'esbart d'ocells o el banc de peixos
que s'adapten i reaccionen a tots els canvis en el seu entorn
com una constel·lació altament sincronitzada...".
La teoria de sistemes ens aporta en aquest enfocament partint que els problemas no es poden reducir a simples relacions de causa i efecte sinó que, requereixen d’una comprensió més ampla de les interaccions, de les relacions i dels comportaments entre els elements que caracteritzen al sistema.
I aquest sistema són les nostres entitats, com un ventall d’elements interrelacionats entre si per a aconseguir un mateix objectiu.
Un cop més, recordem que no estem soles ni podem sobreviure des de l’aïllament i la incomunicació sinó només cooperant des del què som.
Per respondre a la pregunta de com podem aprofitar el fet que les entitats de les que formem part estan vives i se comporten com a éssers vius més val que deixem anar paràmetres convencionals a favor del productivisme per entreveure maneres alineades amb el funcionament dels sistemes vius que gira entorn la reproducció de les condicions per a la vida. En aquest punt també és pertinent recordar que la regeneració és el procés que ofereix sistemes de vida sostenibles. Per tant, qualsevol disseny d’un sistema intel·ligent (i la humilitat adequada) suggeriria utilitzar els mateixos patrons i principis universals que el cosmos utilitza per construir sistemes estables, saludables i sostenibles a tot el món i com a model aplicable als diferents àmbits de la nostra existència.
Aquesta activitat està al servei de les entitats del territori per tal d’aportar una mirada sistèmica entrant des de la sensorialitat i el seu ventall de múltiples percepcions perquè ens amplie allò què (ens) està passant als nostres grups humans i, alhora, ens aporte pistes de com gestionar-ho sense frustrar-nos ni fer mal al nostre entorn.
Escribir comentario